Vriendschap

Hoeveel vrienden kan een mens hebben? Honderden tegenwoordig. Sociale media moedigen aan om zoveel mogelijk vrienden te scoren. Vrienden betekent status, net als materieel bezit. Deze ‘vrienden’ zijn natuurlijk niet echt in elkaar geïnteresseerd, wat telt is: hoeveel anderen zijn geïnteresseerd in mij. En omgekeerd is eenieder die mijn vriend is, dat ook vooral vanuit strategisch oogmerk. Het is in feite een peergroep, het gaat niet om betekenisvolle interactie, maar om competitie van ego’s. Als vriendschap gaat over interesse in en betrokkenheid bij iemand in het bijzonder, hoeveel vrienden kan een mens dan hebben? Weinig, is mijn ervaring. Vriendschap vraagt tijd, aandacht, energie, doet een beroep op integriteit en verantwoordelijkheidsbesef. Een kwestie van kwaliteit boven kwantiteit. Vrienden zijn er niet om je ego te vergroten, maar om oprechte aandacht geven. Echt geen makkelijke opgave, om de eigen behoefte aan aandacht te onderdrukken, op de ander gericht te zijn en te vertrouwen op de wederkerigheid van het proces.

Bronnen van inspiratie

Natuur, cultuur, architectuur, literatuur... dat zijn veel "uren" bij elkaar opgeteld! Maar die uren zijn welbesteed, niet alleen aangenaam maar ook nuttig en nodig. Want creativiteit moet gevoed worden.
Ik wil hier uitdragen dat inspiratie weliswaar niet komt aanwaaien, maar ook niet van ver hoeft te komen. Nieuwsgierigheid volstaat.