Sterren

De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat 100 jaar en heeft een leuke promotie bedacht: het publiek betrekken bij de naamgeving van hemellichamen. In het kader hiervan mag het Nederlandse publiek een verre ster en bijbehorende exoplaneet van namen voorzien. Een kans om de Hollandse expansiedrift nog éénmaal te memoreren met namen als Cornelis de Houtman of Jacob van Heemskerk? Helaas.
De namen moeten een breed publiek aanspreken, gezien de – ijdele – ambities van de IAU. Grote kans dus dat het Máxima en Alexia wordt, dan zit je altijd goed. Maar wat mij betreft dan nog liever Dikkedeur en Mamaloe .

Via een paar gedachtenkronkels, zoals dat gaat, heb ik Grote Bolle en Kleine Bolle voorgesteld, namen waarbij je denkt wind in de zeilen en stug doormalende molenwieken, oerhollands dacht ik. Maar eigenlijk een postume hommage aan twee huiskatten van lang geleden die zo heetten.

Kansloos natuurlijk.

Het wordt Nijntje en Moederpluis weet ik inmiddels. Gelukkig is de exoplaneet onbewoonbaar, je zou je dood schamen.

Bronnen van inspiratie

Natuur, cultuur, architectuur, literatuur... dat zijn veel "uren" bij elkaar opgeteld! Maar die uren zijn welbesteed, niet alleen aangenaam maar ook nuttig en nodig. Want creativiteit moet gevoed worden.
Ik wil hier uitdragen dat inspiratie weliswaar niet komt aanwaaien, maar ook niet van ver hoeft te komen. Nieuwsgierigheid volstaat.