Mens

Een mens weliswaar complex om te creëren, maar goedkoop te kopiëren. Met geschikt kopieergereedschap natuurlijk, net als een film of computerprogramma. Daardoor zijn mensen nogal overvloedig aanwezig en is een individueel mensenleven weinig waard. Toch beschouwen wij onszelf meestal graag als uiterst waardevol. Wij doen er alles aan om een individuele uniciteit op te tuigen om dit te benadrukken. Terwijl we in werkelijkheid behoorlijk uitwisselbaar zijn. Geen Einsteins of Mandela’s. De misvatting is, dat ik vind dat ik ertoe moet doen, om mijn levensdrift te rechtvaardigen. Echter die drift komt uit een andere bron, het bekende ‘survival of the fittest’. Niet het ertoe doen is belangrijk, maar het overleven zelf. Ertoe doen is een strategie om de kans daarop te vergroten. De waarde van mijn leven heeft geen externe rechtvaardiging nodig. Het is eenvoudig waardevol voor mij, omdat ik het ben, omdat ik ben.

Bronnen van inspiratie

Natuur, cultuur, architectuur, literatuur... dat zijn veel "uren" bij elkaar opgeteld! Maar die uren zijn welbesteed, niet alleen aangenaam maar ook nuttig en nodig. Want creativiteit moet gevoed worden.
Ik wil hier uitdragen dat inspiratie weliswaar niet komt aanwaaien, maar ook niet van ver hoeft te komen. Nieuwsgierigheid volstaat.