Informeren, inspireren, activeren

Deventer heeft sinds februari een representatief informatiecentrum over verduurzaming. De locatie kon niet beter: de stadsetalage van het stadhuis aan het Grote Kerkhof. Zowel de huisstijl als concept en uitwerking van de expositie zelf zijn voor een belangrijk deel van mijn hand en ik denk dat ik trots mag zijn op het resultaat. Daar moet ik wel bij zeggen dat het alleen maar zo kon slagen door goede samenwerking in een geweldig gemotiveerd team.

Het is niet het eerste centrum in zijn soort in Nederland. Maar toch zit er wel een bijzonderheid aan. Want dit centrum gaat niet, zoals elders, alleen over de energie-transitie. Het gaat ook over de globale context, waarom verduurzaming dringend nodig is: de klimaatcrisis en in het verlengde daarvan over de gevolgen voor de leefbaarheid van “onze” aarde.

Eenvoudig gezegd gaat het om twee benaderingen: de eerste is het verminderen van de impact van mensen op klimaat en milieu door technische oplossingen. De tweede, even belangrijk, is gedragsverandering.

Bouwkundige en technische oplossingen verlagen het energieverbruik van huizen. Aanpassingen aan de infrastructuur komen tegemoet aan de extremere weersomstandigheden. Energie-bewust gedrag maakt dat er per persoon minder energiebehoefte is. Beide benaderingen zijn keihard nodig. Voor milieu geldt hetzelfde: technologie helpt om producten minder vervuilend te maken, maar er zijn ook andere leefstijlen nodig.

Het Deventerse duurzaamheidscentrum kwam tot stand door samenwerking van de Deventer Energie Coöperatie en het milieu-educatiecentrum De Ulebeld. De energieclub, van windturbines en zonnepanelen en de groene club, van duurzaam en milieubewust consumeren, twee echt wel verschillende domeinen, komen hier samen en dat is bijzonder. Er is gelukkig bereidheid om van elkaar te leren en dit centrum biedt daartoe unieke kansen.

Bronnen van inspiratie

Natuur, cultuur, architectuur, literatuur... dat zijn veel "uren" bij elkaar opgeteld! Maar die uren zijn welbesteed, niet alleen aangenaam maar ook nuttig en nodig. Want creativiteit moet gevoed worden.
Ik wil hier uitdragen dat inspiratie weliswaar niet komt aanwaaien, maar ook niet van ver hoeft te komen. Nieuwsgierigheid volstaat.